Home/2019, Новини, Празници, Събития, Състезания/Националните поетични празници „Вапцарови дни“

Националните поетични празници „Вапцарови дни“

От 30 ноември до 1 декември 2019 г. в гр. Варна за пети пореден път се проведоха Националните поетични празници „Вапцарови дни“. Организатори са Община Варна и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, с медийното партньорство на ТВ „Черно море“. В рамките на събитието бяха включени Първият национален литературен конкурс, посветен на Н. Й. Вапцаров, и Петият национален рецитаторски конкурс по творби на поета – за любители.

Откриването бе на 30.11.2019 г. (събота) от 9:00 часа в зала „Пленарна“. Журито изслуша изпълненията на 95 участници, разпределени в следните категории: до 12 години – 54, от 13 до 18 години – 23, от 19 до 24 години – 8 души. Рециталът по творби на Никола Вапцаров завърши с галаконцерт. Там бяха представени изпълненията на победителите от различните възрастови групи и произведенията, спечелили призови места в литературния конкурс, посветен на поета. Голямата награда на Кмета на Община Варна за авторски текст, посветен на поета, получи Пламен Панчев за своето стихотворение „И всъщност…“. Плакет от Началника на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ получи Александра Златева – на 18 години, за изпълнението на „Песен за човека“.

Големите победители от двата конкурса ще представят своите изпълнения и по време на честването на годишнината от рождението на Никола Вапцаров, което ще се проведе на 7 декември 2019 г. от 9:30 часа пред паметника на патрона във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

About the Author: