Home/2019, Новини, Посещения, Празници, Събития/Корабоводенето се изучава във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ вече повече от век

Корабоводенето се изучава във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ вече повече от век

На 3 декември 2019 г. във Висшето военноморско училище се проведе тържествена церемония по случай честването на 100 години специалност „Корабоводене“ и 70 години катедра „Корабоводене“. На церемонията присъстваха капитан Свилен Крайчев – заместник-председател на Българската морска камара и Българската асоциация на корабните агенти, капитан I ранг (о.з.) Ненко Катеров – преподавател и началник на Катедрата в периода 1973 – 1983 г., преподаватели в Катедрата през различните години, курсанти и студенти. По време на церемонията ръководителят на катедра „Корабоводене“ – професор Юрий Дачев, изнесе доклад, свързан с развитието на катедрата и специалността през годините.

Методите на преподаване на корабоводенето се модернизират с всяка изминала година. Лекционният материал вече се поднася с видеопрезентации. Най-важните учебни средства са компютрите, симулаторите, електронните карти и съвременните технически средства за корабоводене. Корабоводителите имат възможността да се обучават по „Астронавигация“ в Планетариума към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Днес Планетариумът е един от знаковите обекти не само за Училището, но и за гр. Варна.

Признание за качеството на нашето морско образование става обучението на навигатори за редица страни от Азия, Африка, Южна Америка и Европа.

About the Author: