Студенти от Морското училище именуваха планета

Home/2019, Новини, Събития/Студенти от Морското училище именуваха планета

Студенти от Морското училище именуваха планета

На 17 декември 2019 г. Международният астрономически съюз на конференция в Обсерваторията в Париж обяви имената на 100 извънслънчеви планети. Българският национален комитет на международната инициатива избра предложението на Студентското астрономическо общество от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за име на далечна звезда и обикалящата около нея голяма планета. Студентите от Морско училище предлагат звездата да бъде наречена на името на върховния бог на прабългарите – Тангра. Предложението за име на планетата, която обикаля около звездата, е Бендида – тракийската Велика богиня майка.

През 2019 г. астрономическата общност на нашата планета отбелязва 100 години от създаването на Международния астрономически съюз – организацията на професионалните астрономи. По случай 100-годишния си юбилей Международният астрономически съюз организира глобалната кампания „Дайте име на екзосвят – МАС100“. Тя предоставя възможност на 100 страни да дадат име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда на конкурсен принцип. България е една от избраните страни. Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, намираща се в съзвездието Пегас, на разстояние около 850 светлинни години от Земята.

В продължение на една година любители астрономи, астрономически организации и клубове на студенти и ученици, общински детски комплекси, училища изпращаха своите предложения до Националния комитет на инициативата „Дайте име на екзосвят“. Получени са над 150 предложения.

Национална комисия от професионални астрономи определи за представяне в Международната комисия предложението на Студентското астрономическо общество на Морско училище – Варна.

Екзопланетата, която вече ще носи българските имена, е обозначена с WASP-21b. Тя се намира в орбита около звездата WASP-21. WASP (Wide Angle Search for Planets) е международен консорциум от астрономи, който търси екзопланети в северното и южното небесно полукълбо. WASP-21b е открита през 2010 година с метода на планетните транзити. Планетата WASP-21b има радиус 1,21 пъти по-голям от Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система. Смята се, че тя няма твърдо ядро. WASP-21b има приблизително еднаква маса като Сатурн, или около една трета от масата на Юпитер. Това означава, че WASP-21b е с много по-малка плътност от най-голямата планета в Слънчевата система Юпитер.

Звездата WASP-21 има радиус 1,06 пъти по-голям от този на Слънцето и е жълто джудже. Видимата ѝ звездна величина е 11,6. Звездата се намира на разстояние 850 светлинни години.

WASP-21b обикаля своята звезда на разстояние от 7,77 милиона км, за 4,32 дни. Нейната орбита се намира около 8 пъти по-близо до звездата ѝ от орбитата на Меркурий, най-близката планета до Слънцето.

 

By | 2019-12-18T08:29:24+00:00 декември 18th, 2019|2019, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: