Home/2020, Новини, Посещения/Морско училище чества 139-годишнината си

Морско училище чества 139-годишнината си

Тържествена церемония по случай 139 години от основаването на най-старото техническо училище в България – ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, се проведе на 9 януари 2020 г.

На този ден Морско училище празнува своята история, сътворена от поколения български моряци, посветили живота си в служба на Отечеството и любовта към морето. История, писана с благородния и високоотговорен труд на възпитаниците на Морско училище, превърнало се във флагман на българското морско военно и гражданско образование.

В хода на времето Морско училище се утвърждава като престижен университет със своите постижения, дошли в отговор на новите съвременни предизвикателства.

Официални гости на церемонията бяха: генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната на Република България, заместник-кметът на Община Варна – г-н Коста Базитов, контраадмирал Кирил Михайлов – командир на Военноморските сили на Република България, проф. Даниела Тодорова – ректор на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, управители и представители на институти, фирми и организации, свързани с морския бизнес и индустрия, бивши и настоящи възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Церемонията бе открита с приветствено слово от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Бяха получени поздравителни адреси от г-н Румен Радев, президент на Република България, г-н Красимир Каракачанов – министър на отбраната, генерал Андрей Боцев – началник на отбраната, и други.

По случай празника, в знак на почит и признателност, бяха положени цветя пред барелефите на изявени преподаватели на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Част от честванията бе и церемония по откриването на Морската астрономическа обсерватория към Центъра за въздушно и космическо наблюдение към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и студентско общежитие Корпус 14.

 

By | 2020-05-02T12:57:27+00:00 януари 9th, 2020|2020, Новини, Посещения|0 Comments

About the Author: