Home/2020, Новини, Събития/Морско училище откри своя Астрономическа обсерватория

Морско училище откри своя Астрономическа обсерватория

Морска астрономическа обсерватория (МАО) беше открита във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Това е нова научноизследователска структура към Центъра за въздушно и космическо наблюдение на Морско училище. В Морската астрономическа обсерватория ще се провеждат изследвания на обекти от близкия Космос – астрономически тела (Слънце, планети, комети, астероиди, метеорни тела, променливи звезди, свръхнови звезди в близки галактики), изкуствени спътници и отломки.

Церемонията по откриването бе част от честванията по повод 139-годишнината на Училището. Лентата на новото съоръжение прерязаха началникът на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, заместник-министърът на отбраната – генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, и командирът на Военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов.

Основните функции на Морската астрономическа обсерватория са научноизследователски и образователни. Обсерваторията започва работа с 15-см Менискас Максутов-Касегрен телескоп, разположен в 3-метров купол Scope Dome за оптични наблюдения и с налична радиоприемна апаратура на Морското училище за радионаблюдения.

Научноизследователските задачи, по които ще работи МАО, са свързани с: близки и опасни за Земята астероиди, метеорни потоци, комети, астероиди от основния пояс между Марс и Юпитер, както и слънчевата активност. Ще се изследва динамиката на изкуствените спътници – действащи и от типа на космически отпадъци.
Образователните задачи ще бъдат фокусирани в теоретичното и практическо обучение по астронавигация на курсанти и студенти, в съответствие с учебната програма на ВВМУ.

Морската астрономическа обсерватория ще си сътрудничи с Националната астрономическа обсерватория – Рожен, към Института по астрономия, БАН, с астрономическите обсерватории на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, с Южната европейска обсерватория, с Международния астрономически съюз, с Международното общество на планетариумите, с Европейската космическа агенция, с НАСА, с РосКосмос и други космически агенции и институции.

Научноизследователската и образователната дейност на Морската астрономическа обсерватория на Морско училище ще се реализират от екип от преподаватели и специалисти и от Студентското астрономическо общество и Студентското космическо общество.

By | 2020-01-15T12:06:24+00:00 януари 9th, 2020|2020, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: