Home/2020, Новини, проекти/Еврокомисар Мария Габриел участва в работна среща

Еврокомисар Мария Габриел участва в работна среща

На 3 февруари 2020 г. в Института по роботика – БАН, се състоя работна среща на екипа на Центъра за компетентност КВАЗАР (Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска) с еврокомисар Мария Габриел. Г-жа Габриел беше посрещната много сърдечно, като в представянето на Центъра беше акцентирано основно на иновативността на дейностите, свързани с разработването на квантови комуникации и изграждането на симулационен комплекс за управлението на риска за сигурността.

Доц. д-р Лъчезар Георгиев, ръководител на научния екип на Центъра, презентира общата структура, текущите дейности и предстоящите научни задачи, а капитан I ранг доц. д-р Недко Димитров, експерт по технически науки в екипа за управление на проекта – изграждащите се лаборатории в рамките на симулационната среда, базата данни с модели на обекти на инфраструктурата и средата, софтуерните инструменти за оценка на различните видове риск.

В проведената дискусия г-жа Мария Габриел изрази своята удовлетвореност от съдържанието и целите на изграждащия се Център за компетентност КВАЗАР, базиран на съвременните технологии. Тя сподели намеренията си като еврокомисар за създаване на благоприятна среда в Европейския съюз за изследвания и иновации в интерес на икономиката и образованието. Еврокомисар Габриел подкрепя напълно дейностите за насърчаване на изграждането в България на центрове за наука и научно-приложни изследвания на европейско ниво. Тя прие поканата за продължаване на диалога с Центъра КВАЗАР, като посети и останалите райони с инфраструктура, включително ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна.

By | 2020-02-05T08:50:49+00:00 февруари 4th, 2020|2020, Новини, проекти|0 Comments

About the Author: