Home/2020, Курсанти, Новини, Посещения, Събития, Състезания/Национален поход и крос „По стъпките на Васил Левски“

Национален поход и крос „По стъпките на Васил Левски“

В навечерието на 147-годишнината от обесването на Васил Левски – Апостола на българската свобода, град Троян бе домакин на национален крос „По стъпките на Васил Левски“. Организатори на проявата са: Община Троян, Общински комитет „Васил Левски“, Спортен клуб по ориентиране „Хемус“ и СУ „Васил Левски“. На 15 февруари 2020-а за поредна година курсанти от ВВМУ ,,Н. Й. Вапцаров“ взеха участие в националния поход и крос, изминавайки част от пътя, по който Апостолът често е минавал.

50 състезатели по ориентиране  от 8 града  и членове на над 15 спортни клуба преминаха по маршрути от Троян до Троянски манастир, съответно с дължини: 3 км, 8 км и 12 км. Тази година бе поставен рекорд по масовост на събитието. По данни от организаторите 205 души са финиширали успешно – две трети от тях са деца, юноши и девойки. Стартът бе пред паметната плоча (хана) на Васил Спасов, в който е създаден Троянският революционен комитет, а финалът – при Троянския манастир, в който Левски създава първия монашески революционен комитет.

Представители от Морско училище взеха участие и извоюваха призовите места в масовия старт на 8 км. Курсант Адриана Балтанова се класира на второ място на дистанция 8 км, група „жени – 20“. Курсант с-на II степен Рафаел Кънев бе класиран на второ място на дистанция 8 км, група ,,мъже – 20“. Всички участници се представиха достойно и дадоха всичко от себе си в името на това, да си припомним делото на Апостола, неговите завети и идеали.

След края на националния крос ръководството на Морско училище организира за участниците посещение на няколко архитектурно-исторически обекта. Бяха посетени Музеят на военното формирование в Ловеч, където се съхраняват ракетни комплекси, бронетанкова техника и различни боеприпаси, както и музеят „Васил Левски“ в гр. Ловеч, намиращ се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.

Благодарствено писмо

About the Author: