Home/2020, Морско образование, Новини, Посещения, работна среща/Община Бургас и Морско училище обсъждат съвместни иновативни проекти

Община Бургас и Морско училище обсъждат съвместни иновативни проекти

Заместник-кметът на Община Бургас, с ресор „Европейски политики и околна среда“ – Весна Балтина, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и се срещна с ръководството на Училището. По време на срещата с началника – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и заместник-началника по учебната и научната част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов, бяха обсъдени възможности за партньорство и взаимодействие между ВВМУ и местната власт на Бургас по различни проекти, базирани на технологичните иновации, които развива Морско училище.

Пред зам.-кмета на Бургас бяха представени научните дейности и капацитетът за реализация на иновативни проекти, с които морската ни Алма матер разполага.

Срещата между г-жа Балтина и ръководството на Училището, която се състоя на 2 юни 2020 г., е продължение на ползотворното сътрудничество между Бургас и ВВМУ.

Морско училище вече има подписани споразумения с Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ в Бургас. Част от договореностите е откриването на нова специалност в бургаската гимназия – „Организация на обслужването в пасажерското корабоплаване“, за чието създаване ще помогне ВВМУ.

След по-малко от две седмици възпитаници на Морската гимназия ще участват и в летен морски лагер във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Лагерът ще се проведе от 22 до 26 юни. Осмокласници от специалностите „Корабоводене“ и „КММ – Корабни машини и механизми“ ще бъдат настанени в студентското общежитие на ВВМУ. Ще живеят и ще се хранят заедно с курсантите и ще пребивават облечени с новите си униформи. По време на престоя си учениците от Бургас ще бъдат зрители на постановката „Любов по време на карантина“, създадена от курсантите на ВВМУ.

По време на лагера те ще се обучават в четири направления – гребане, морско дело, видеозаснемане с дрон и базови умения по управление на кораб. Обучението ще има и втори етап, който ще се проведе в Бургас между 1 и 11 септември с преподаватели от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна.

 

About the Author: