Home/2020, Курсанти, Новини, Посещения, Празници/Курсанти поеха управлението на Морско училище за ден

Курсанти поеха управлението на Морско училище за ден

Ден на курсантското управление се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на 12 юни 2020 г. Ритуалът е част от вековните традиции на Морско училище и датира от 1967 г., а тази година се провежда за втори път, след възобновяването му през 2019-а.

Началникът на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и целият команден състав на Училището предадоха властта в ръцете на курсантите от пети курс.

Випускниците заеха дубльорски позиции на ръководните длъжности във флотската Алма матер. Тази година дубльор на флотилен адмирал Медникаров стана курсант мичман Георги Стамов.

Церемонията по предаването на властта се проведе в присъствието на: министъра на отбраната – г-н Красимир Каракачанов, кмета на Варна – г-н Иван Портних, началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, командира на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, началника на Военномедицинска академия – генерал-майор Венцислав Мутафчийски, ректори на висши учебни заведения, представители на Варненската и Великопреславска света Митрополия, бивши началници на Училището, курсанти от други военни училища в страната и др.

От дубльор-началника – мичман Стамов, министърът на отбраната получи подарък – морска сабя. На началника на отбраната също бе връчен подарък – четиризвезден пагон, изработен от дърво от курсант Габриела Кирова, първокурсник във ВВМУ.

След края на официалната церемония по обявяването на Деня на курсантското управление, петокурсниците заеха своите постове и се запознаха отблизо с работата на ръководството на ВВМУ.

В програмата на Деня на курсантското управление бе включено и провеждането на Ректорски съвет, воден от дубльор-началника – мичман Стамов. На Съвета бяха разисквани въпроси, свързани с живота и процеса на обучение на курсантите. Решенията, които бяха взети, по-късно бяха представени на началника-титуляр на Училището.

About the Author: