Home/2020, Новини/Военноморският музей с изложба за швейцарска следа в българската история

Военноморският музей с изложба за швейцарска следа в българската история

Военноморският музей във Варна, който е филиал на Националния военноисторически музей, представя гостуващата изложба „Швейцарска следа в българската история“. Експозицията ще бъде отворена за посетители от 24 юни (сряда) до края на юли 2020 г.

За първи път във Варна се показват уникални швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети, направени от различни печатници в кантона Гларус, Швейцария. Преобладават модели с изображения на знакови събития и личности от българската история, а отпечатвани в най-голям тираж са тези със сюжети от Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението изделията на печатниците започват да се предлагат в Княжество България посредством откритите представителства в София и Варна.

„Швейцарска следа в българската история“ е реализирана от екипа на Националния военноисторически музей, под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария.

Експонатите, пристигнали в България специално за изложбата, са част от колекциите на Музея на кантон Гларус, Швейцария, Икономическия архив, сбирка „Блумер“ и фирмите Daniel Jenny & Cie, Gebrüder J. & J.H. Streiff.

Освен изложбата „Швейцарска следа в българската история“, във Военноморския музей могат да се видят и много други експонати, свързани с българското военно дело, някои от които са дарени от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

By | 2020-06-25T05:07:26+00:00 юни 24th, 2020|2020, Новини|0 Comments

About the Author: