Home/2020, Новини/Представители на Военноморско училище участваха в проект на експерименталната мореплавателска археология

Представители на Военноморско училище участваха в проект на експерименталната мореплавателска археология

Екип от 8 курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, ръководени от капитан III ранг Тодор Коритаров, главен асистент в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата“, участваха от 17. до 21.08.2020 г. включително в първите пробни плавания на съда – реплика на тракийски птицеглав веслен боен кораб от второто хилядолетие пр. Христа.

Корабът, дълъг 19,5 м и тежащ около 10 тона, е ситуиран до водите на язовир „Копринка“. Съграден е изцяло от дърво и природни материали и е изработен в продължение на три сезона.

Екипът от Морско училище се запозна с корпуса на кораба и неговата обшивка, стъкмяването на такелажа и техниките, с които са боравили тогавашните мореплаватели. На по-късен етап те взеха участие в отработването на древни техники за подготовка на корпуса за пускане на вода, а именно в процеса на „калафатене“. Той е свързан с набиване на конопено въже в процепите между дъските на обшивката. Това повишава корабната водонепроницаемост. В последния ден курсантите демонстрираха реконструирани до автентичност костюми и снаряжение.

Птицеглавият боен кораб предстои да получи сертификат за годност да плава – след последната проверка от представител на Държавна инспекция по корабоплаване.

By | 2020-08-24T12:22:10+00:00 август 22nd, 2020|2020, Новини|0 Comments

About the Author: