Home/2020, Курсанти, Новини, Празници, Събития/Новите курсанти в Морско училище положиха военна клетва

Новите курсанти в Морско училище положиха военна клетва

66 курсанти – първокурсници във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, положиха военна клетва на 19 септември 2020 г. Те официално прекрачиха прага на Морско училище на 14 август, когато започна тяхната базова военна подготовка.

Днес момчетата и момичетата, избрали пътя на офицера, се заклеха да служат на родината си, в присъствието на министъра на отбраната – Красимир Каракачанов, началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, командващия на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и главен лекар на Българската армия, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и още много генерали, адмирали, ректори на университети, както и родители, и близки.

„Поздравявам ви за интелигентния избор да постъпите за обучение в едно от най-престижните висши учебни заведения в страната, второто в света според класация на Международната асоциация на морските университети (IAMU), направена по три критерия – образование, наука и осигуряване на обучение, а именно ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Нашето училище, освен богатата професионална подготовка, която дава, винаги е било школа по родолюбие и мъжество, по разбиране за дълг и чест, за дисциплина, школа за физическа и психическа закалка.

Днес ще изречете съдбовните думи „Заклех се“, ще се вречете в безпрекословна вярност и служба на родината ни, ще обещаете да защитавате нейната независимост и суверенитет, мира и спокойствието на нашите деца, родители и близки, на всички български граждани. Бъдете верни на думите, които ще изречете, защото клетвените слова ще превърнете в свои дела“, каза началникът на Училището в своето слово към първокурсниците, преди да положат клетва.

Курсантите получиха приветствия и от министъра на отбраната, командващия на ВМС и началника на ВМА. Митрополит Йоан благослови курсантите, а майка на един от тях – г-жа Катя Монева, ги поздрави от името на всички родители.

Новите курсанти се обучават в специалността „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ в следните специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, „Кибероперации“, „Мехатроника“, „Военноморска логистика“ и „Военен лекар“.

By | 2020-09-19T11:23:19+00:00 септември 19th, 2020|2020, Курсанти, Новини, Празници, Събития|0 Comments

About the Author: