Home/2020, Новини, Събития/Морско училище и ВВВУ „Г. Бенковски“ – партньори в научноизследователска програма на НАСА

Морско училище и ВВВУ „Г. Бенковски“ – партньори в научноизследователска програма на НАСА

Курсанти и студенти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ участват в научноизследователската програма на НАСА International Astronomical Search Collaboration.

Студентите от Морско училище вече трета година работят по научна програма за откриване и проследяване на астероиди, организирана от НАСА. В тази програма участват студентски екипи от над 40 страни.

От 17 септември 2020 г. в научноизследователската програма на НАСА за откриване на астероиди се присъедини екип на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“. Екипите на двете висши военни училища представят достойно България, като досега са открити около 200 нови астероида.

На 17 септември 2020 г. се проведе първото обучение на екипа от преподаватели и студенти от Висшето военновъздушно училище за работа с професионалния астрономически софтуер, за откриването на новите астероиди и прецизното и точно изчисляване на екваториалните им координати. Отчетите с изчислените позиции на новите обекти бяха изпратени в Центъра за малки планети в Харвард. Още в първите обработени астрономически изображения са открити нови астероиди. В началото на текущата научноизследователска кампания екипите на ВВМУ са открили 6 нови астероида, а екипът на ВВВУ открива 4 нови астероида.

Научен ръководител на екипите от ВВМУ и ВВВУ е доц. д-р Веселка Радева, Морска астрономическа обсерватория и Планетариум на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

By | 2020-09-20T09:34:00+00:00 септември 21st, 2020|2020, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: