Гърция отбелязва националния си празник

Home/2020, Новини, Празници/Гърция отбелязва националния си празник

Гърция отбелязва националния си празник

Гърция е единствената страна в Европа, която чества като национален празник началото на една война, а не нейния край.

Денят „Охи“ (Денят „Не!“) е националният празник на Гърция, който напомня за отрицателния отговор на ултиматума, предявен от италианския диктатор Мусолини към гръцкия диктатор Йоанис Метаксас на 28 октомври 1940 г.

Ултиматумът е представен на разсъмване, след спорове в германското посолство в Атина, от страна на италианския посланик Емануеле Граци. В ултиматума се изисква или Гърция да разреши войските на Оста да влязат в нейната територия и да заемат „стратегически позиции“, или в противен случай на страната да бъде обявена война.

Отговорът е кратък: όχι (означава НЕ). В утрото на 28 октомври гръцкото население, независимо от политиците си, излиза на улиците, скандирайки „Охи“. От 1942 г. този ден се отбелязва като Деня „Охи“.

В отговор на отказа на Метаксас, италианските войски, разположени на територията на Албания, която по онова време вече е била окупирана от Италия, в 5:30 ч. сутринта атакуват гръцките погранични пунктове. Отговорът на Метаксас бележи встъпването на Гърция във Втората световна война.

By | 2020-10-28T14:27:13+00:00 октомври 28th, 2020|2020, Новини, Празници|0 Comments

About the Author: