Home/2021, Новини/Нови открития в областта на космическите науки

Нови открития в областта на космическите науки

Екип от студенти и преподаватели на Авиокосмическото общество от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ откриха два нови астероида в Слънчевата система. Екипът се наставлява от доц. Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и лейт. инж. Милен Симеонов, младши експерт във Факултет „Авиационен“, ВВВУ „Г. Бенковски“. Откритията на двата нови обекта са направени по време на наблюдателни астрономически кампании на International Astronomical Search Campaign на NASA през март 2021 г. Това са първите потвърдени открития за Авиокосмическото общество на ВВВУ „Георги Бенковски“. Студентските екипи на ВВМУ и ВВВУ работят в научноизследователските астрономически наблюдателни кампании за търсене на нови астероиди на NASA.

През април 2021 г. двата нови астероида са наблюдавани от професионални астрономи от големи обсерватории. Определени са орбитите им и те получават своите постоянни номера от Центъра за малки планети в Харвард – 2021FE21 и 2021EM8.

Предстои екипът от Военновъздушното училище „Георги Бенковски“ да предложи имена за новите астероиди, които ще бъдат разгледани и одобрени от Международния астрономически съюз.

Откритието е резултат от сътрудничеството между ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и ВВВУ „Георги Бенковски“ в областта на космическите науки.

By | 2021-09-25T18:20:36+00:00 септември 25th, 2021|2021, Новини|0 Comments

About the Author: