Home/2021, Делегация, Новини, работна среща/Започнаха преговорите за първото плаване на български кораб до Антарктида

Започнаха преговорите за първото плаване на български кораб до Антарктида

Завърши официалното посещение на флотилен адмирал, проф. двн Боян Медникаров, проф. Христо Пимпирев и господин Драгомир Матеев – членове на Съвета за управление на НИК „Св.Св. Кирил и Методий“ в Испания за координиране с испанската Армада на планираното плаване през следващата година на научноизследователския кораб в световния океан до Антарктида.

Първата среща бе в град Картахена на борда на флагмана на Кралската полярна флота научноизследователски кораб “Хесперидес”. Командирът на кораба капитан втори ранг Карлос Гордон предостави много полезна информация за спецификата при плаване в Южния океан. Беше уговорено пресичането на пролива на Дрейк, най-бурните води на Земята, да стане съвместно на двата кораба.

Последваща среща се проведе в Мадрид в Министерството на науката със заместник-генералния директор за научната инфраструктура Хосе Игнасио Моралес, адмирал Рубиен Родригес Пеня, капитан I ранг Карлос Перере Пери и изпълнителния секретар на Испанския полярен комитет проф. Антонио Кесада. Беше постигната договореност за испанска подкрепа за съвременно океанографско оборудване на българския кораб и изпълнение на съвместни научни проекти в Атлантическия и Южния океан. От особено значение бе координирането на дейностите по логистика на българската и испанските антарктически бази.

By | 2021-10-24T12:09:34+00:00 октомври 22nd, 2021|2021, Делегация, Новини, работна среща|0 Comments

About the Author: