Home/2021, международни проекти, Новини, работна среща/Морско училище и Военният институт в Киев обсъдиха стъпки за сътрудничество

Морско училище и Военният институт в Киев обсъдиха стъпки за сътрудничество

Представители на ръководствата на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Военния институт по телекомуникации и информационни технологии (MITIT) „Героите на Крути“ в гр. Киев, Украйна, обсъдиха възможности за сътрудничество по време на видеоконферентна връзка на 27 октомври 2021 г.

Заместник-началникът на MITIT по учебната дейност – полковник Олексий Силко, изнесе презентация за Института. От страна на Морско училище заместник-началникът по учебната част – капитан I  ранг доц. д-р Николай Великов, запозна украинските представители с  българското висше военно учебно заведение.

Беше констатирано сходство в предназначението и подготовката на специалисти в областта на комуникациите и информационните технологии. Една от потенциалните области за сътрудничество между двете висши учебни заведения е подготовката на специалисти по киберсигурност и киберзащита.

Като първа стъпка от украинска страна беше предложено наши експерти да участват в международна онлайн конференция, която се организира от MITIT в края на следващия месец. Предложението от българска страна беше да се организират посещения в гр. Варна и в гр. Киев – за по-добро запознаване на място с конкретните направления за сътрудничество и съвместна работа. От Представителството на НАТО в Киев беше изразена готовност за финансиране на тези посещения в рамките на програмата на НАТО DEEP.

About the Author: