Home/2021, Делегация, международни проекти, Новини/Командирът на НИК „Св. св. Кирил и Методий“ премина обучение в Аржентина

Командирът на НИК „Св. св. Кирил и Методий“ премина обучение в Аржентина

Командирът на научноизследоватеслки военен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – капитан II ранг Николай Данаилов, взе участие в два последователни курса по управление на кораби в полярни води. Курсовете се проведоха в рамките на две седмици – от 18 до 22 октомври и от 25 до 29 октомври 2021 г.   Обучението на командира на кораба бе в отговор на официалната покана на  заместник-командващия по подготовката на ВМС на Република Аржентина  – контраадмирал Марсело Тарапов.  Курсовете се проведоха в Буенос Айрес, Република Аржентина, в Escuela de Ciencias del Mar – Училище по морски науки към Военноморските сили. Сградата е специализирана за подготовка на морски офицери и учени в областта на антарктическите изследвания.

Курсът засяга тематика относно правния статут на континента, отговорности на държавите, извършващи научни изследвания, и недопускане на замърсявания. Включва също теоретична подготовка за времето на плаването, като планиране на преходи в ледови условия, предпазване на кораба от обледеняване и действия при засядане в лед. Застъпени са и логистични принципи, свързани с методите за стоварване на материална част на брега. От особена важност са и темите, свързани с живота и здравето на участниците в плаването – оцеляване на екипажа, индивидуално оборудване, предсказване на времето по местни признаци, въздушни, надводни и подводни операции и действия в екстремни условия при ниски температури, много сходни с условията на планетата Марс. Лекциите бяха представени от офицери от различни антарктически експедиции и полярни изследователи от Escuela de Ciencias del Mar.

По правило всеки курс завършва с изпит за оценяване на подготовката.

Освен българския представител, участници в курса бяха и офицери, готвещи се за полярни експедиции в Антарктида, и бъдещи екипажи на ледоразбивача Almirante Irizar, офицери от ВМС на Колумбия.

 

About the Author: