Home/2021, Делегация, Конференции, международни проекти, Новини/Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ представи България на международна конференция

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ представи България на международна конференция

На 7 и 8 декември 2021 г. началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, участва от името на началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, в международна конференция по управление на кризи Athena‘21. Конференцията се проведе във Военновъздушната академия на Гърция във военновъздушна база Дикилия, близо до Атина. Непосредствената организация на конференцията беше осъществена от Главна дирекция „Национална отбранителна политика и международни отношения“ на Министерството на националната отбрана на Гърция.

Темата на конференцията беше: „Заплахи и предизвикателства в нестабилната геополитическа среда на Източното Средиземноморие. Стратегии на холистичен подход за тяхното преодоляване“.

В конференцията участваха над 150 души, като половината от тях присъстваха на мероприятието в Гърция, а останалите участваха онлайн. Нивото на участниците в конференцията и на лекторите беше високо, като те представляваха генерални щабове, министерства на отбраната, министерства на външните работи, структури на ЕС и НАТО, университети и посолства на държави от Балканите, Западна и Централна Европа, Северна Африка, Близкия изток и САЩ.

Конференцията по управление на кризи Athena‘21 допринесе за идентифициране на заплахите и предизвикателствата в Източното Средиземноморие, проследяване на техния генезис и често хибриден характер и изграждане на всеобхватен подход и стратегия за тяхното неутрализиране.

About the Author: