Home/2022, Новини, Празници, Събития/Храмов празник в Морско училище: Курсант стана иподякон

Храмов празник в Морско училище: Курсант стана иподякон

Храмов празник на църквата „Св. Николай“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе на 9 май 2022 г. На празничната Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, присъстваха членовете на Църковното настоятелство, Съвета на настоятелите на Висшето военноморско училище и десетки миряни.

Преди Светата литургия, Негово Високопреосвещенство Йоан възведе за иподякон курсант, който се обучава във флотската Алма матер. За четец и певец на Българската църква бе постриган Томас Колев. Новопостриганият иподякон е втори курс в специализация „Корабни машини и механизми“. Да бъде помощник в Светата обител, той се решава заради вярата и любовта си към Българската православна църква.

След Литургията митрополит Йоан поздрави всички присъстващи за благодатния празник от името на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. С него е било съгласувано и постригването и възвеждането за иподякон на възпитаника на Морско училище.

Според църковния канон иподяконът е помощник на свещенослужителите, но не е свещеник. Работата на иподякона е доброволческа, като не изисква богословско образование, достатъчно е само да има вяра и да бъде постриган. Помощници на свещенослужителите могат да бъдат мъже, упражняващи всякакви професии.

About the Author: