Home/Курсанти, Новини, Събития/20 курсанти управляваха Морско училище

20 курсанти управляваха Морско училище

Ден на курсантското управление започна във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. За четвърта поредна година курсантите випускници заеха ръководните позиции в Морско училище и станаха дубльор-началници на отделите и службите.

Дубльор на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, тази година е курсант мичман Павел Костадинов, който е и единственият пълен отличник сред курсантите във флотската Алма матер.

На церемонията по поставяне на началото на Деня на курсантското управление присъстваха: началникът на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, зам.-началникът на ВМС – флотилен адмирал Георги Пенев, генерали, офицери, ректори и представители на местната власт. Гостуваха и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и от двата факултета на Националния военен университет „Васил Левски“.

В тържествения военен ритуал за Деня на курсантското управление и предаване на курсантската курсовка участваха и курсанти от Румъния и Северна Македония, които са обучаеми във ВВМУ по програма „Еразъм“.

След символичното приемане на сабята – символ на Началника на ВВМУ, курсант мичман Костадинов стана легитимен началник на Училището в рамките на един ден. Заедно с него още 19 курсанти – петокурсници, поеха управлението на флотската Алма матер. Те започнаха работа в различните отдели и звена. Дубльор-началниците се запознаха с ежедневните дейности и задачи на ръководството на Морско училище. По този начин те се изграждат като лидери, а не само като висококвалифицирани кадри.

Денят на курсантското управление е традиция в Морско училище, която датира от 1967 г., а през 2019 г. ритуалът бе възобновен.

По-късно през деня дубльор-началниците участваха и в разширен Ректорски съвет, на който, заедно с титулярите, бяха обсъдени възможности и решения по въпроси, касаещи курсантския живот, учебната дейност и др.

By | 2022-05-13T15:18:00+00:00 май 13th, 2022|Курсанти, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: