Прием 2020-09-28T13:23:34+00:00

Уважаеми кандидат-курсанти и кандидат-студенти,

Флотилен адмирал професор двн Боян Медникаров

Поздравявам Ви за проявения интерес към обучението във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”. Този избор показва амбиция и зрелост да се насочите към една специфична и сложна област, която изисква много труд и отдаденост. Освен овладяване на научни знания, морската професия е една от малкото, които изискват физическа издръжливост, психическа стабилност и определени качества на характера. Избирате път, за който са нужни твърдост и мъжество, но професията ще ви се отблагодари многократно със своята неповторимост. Тя ще Ви даде удовлетворението от работата, романтиката на морето, поглед към света и познание за него.

Аз се гордея, че съм възпитаник на Военноморското училище и че в настоящия момент имам честта и огромната отговорност да ръководя тази институция, чиято вековна история и традиции я правят за мен единствена и свята. Чувството на гордост, което изпитвам, е породено от това, че имах шанса да посветя живота си на професия, която усещам със сърцето си, защото морето е призвание и съдба, а залъкът на моряка, макар и солен – отвоюван с чест и безкористно трудолюбие.

Ние, възпитаниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, имаме една малка „слабост” – твърдим, че сме най-добрите и сме навсякъде – от командирските мостици на военните кораби и на най-големите плавателни съдове в Световния океан до кметски и депутатски постове, директорски бордове и експертни нива във всички сфери на обществения и икономическия живот. Това е вярно и го дължим на уникалната система на обучение в Училището, която пълноценно съчетава в програмите си теорията и практиката, науката и реалността.

Желая Ви успех на конкурса и се надявам всеки от Вас да бъде приет в желаната специалност!

Добре дошли на борда на успелите!

Началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
Флотилен адмирал професор доктор на военните науки
Боян Медникаров

 

Уважаеми колеги, бъдещи студенти,

Скъпи родители,

Обръщаме се към Вас с желание да разсеем тревогите и да отговорим на въпросите, които неизбежно Ви притесняват. Създалата се ситуация поставя неочаквани препятствия пред всички нас, но повярвайте, че Висшето военноморско училище е готово за тях.

Училището е въвело и вече функционира по система за дистанционно обучение. Всички наши преподаватели са открили виртуалните си класове. Студентите са получили своите акаунти и се обучават от домовете си.

Повярвайте, прекрасно е! Представяте ли си възможността да станете от сън само 15 минути преди лекция, да се разположите удобно, да се наслаждавате на кафето си и да слушате и виждате лектора си! При това никой няма да надзърта зад рамото Ви и ще можете да откриете няколко страници в интернет паралелно с дистанционната платформа! Това вече е факт, но ние не разчитаме да Ви привлечем точно с това. Ние считаме, че за Вас ще е полезно да получите най-добрите лектори, в удобно за Вас време и място, както и да имате възможността да ползвате богатия архив на интернет непосредствено по време на лекцията. Това също вече е факт.

Така ще бъде организирано и обучението за Вас.

Допълнително всички услуги за студентите са поставени вече на електронни платформи.

Уверяваме Ви, че Училището е помислило за всички възможни варианти, дори и най-тежките.

Първият въпрос, който Ви тревожи, може би е свързан с възможността въведеният режим да е все още актуален към началото на учебната година за студентите. Тогава ще се започне обучение директно на дистанционна електронна платформа, като сме коригирали учебните планове с цел дисциплините, неподходящи за дистанционно преподаване, да се преместят през следващите години на обучение.

Неминуемо си задавате въпроса: Какво ще се случи, ако държавните зрелостни изпити се провалят и има проблеми с дипломирането?

И за това сме готови. Моля, за момента да не обявяваме публично решението си, защото то е в процес на съгласуване с Министерството на образованието и науката. Уверяваме Ви, че по начина, който сме избрали, няма да се удължи сумарният срок на обучението Ви, нито пък ще се оскъпи.

Както виждате, подготвени сме, но ако имате други въпроси – не се колебайте да ги зададете.

Още веднъж Ви уверяваме, че изборът Ви да учите във ВВМУ, е правилен, а за нас най-важни са Вашето здраве и успешно обучение!

А през следващите дни, моля, съсредоточете се върху своето образование, спазвайте всички въведени и препоръчани правила. Пазете себе си и своите семейства!

Поздрави, здраве и успехи!

От ръководството на Висшето военноморско училище

 

Електронна форма за подаване на документи за кандидатстване за специалности в ОКС „бакалавър“

Електронна форма за подаване на документи за кандидатстване за специалности в ОКС „магистър“