Министърът на отбраната – Тодор Тагарев, и началникът на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, наградиха аржентинския контраадмирал Марсело Тарапов за приноса и заслугите му при реализирането на българската антарктическа мисия на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Контраадмирал Тарапов е генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина – Армадата, и почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Негова лична заслуга е включването на двама офицери от Морско училище: командира на научноизследователския кораб 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на ВВМУ – капитан II ранг Николай Данаилов, и неговия помощник – капитан III ранг Радко Муевски, в курсове по антарктическа навигация в Училището по морски науки на ВМС на Аржентина през 2021 и 2022 г.

Самият контраадмирал Тарапов има 12 експедиции до Антарктида и е действащ президент на Antarctica Academy в Аржентина. Той е добре запознат с антарктическата програма на България и поддържа близък контакт с Военноморските сили на страна ни.

„Пазя незабравими спомени от посещенията на българската база в Антарктида и от посещението си във Варна. За мен беше огромна чест да ви помогна, опитвайки се да направя най-доброто. Мисля, че антарктическото сътрудничество между двете държави ще се заздрави още повече, тъй като корабът на България може да разчита на подкрепата на аржентинските военноморски сили“, сподели контраадмирал Тарапов.

Сред гостите на церемонията по награждаването, която се състоя в Министерството на обраната, присъстваха началникът на Висшето военноморско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и председателят на Българския антарктически институт – проф. дн Христо Пимпирев.