Почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе присъдено на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
Званието бе присъдено с решение на Академичния съвет на ВВМУ – за доброто и плодотворно сътрудничество при изграждането на храма в Морско училище в чест на св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец.
„Училището отдава тази заслужена чест на своя духовен учител и наставник, който преди 10 години бе ръкоположен за Варненски и Великопреславски митрополит“, посочи началникът на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. „Дядо Йоан активно участва във всички наши събития, подкрепя ни и напътства в церемонии по производство на офицери, военна клетва, промоция на студенти. Неговите мъдри слова винаги са важен урок за нас и възпитаниците ни. Всичко това е свидетелство за силната духовна връзка между ВВМУ и Варненската и Великопреславска света митрополия и нейния духовен водач. Това е основанието нашият Академичен съвет да вземе решение да му присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“, допълни той.
В своето слово митрополит Йоан благодари за високата чест. „Съприкосновението с академичната общност и младите хора е не само вълнуващо, но и духовно по характера си. Винаги съм имал съзнание, че е необходимо и полезно да се молим искрено за всички учащи се и за младите поколения. За нас е интересно какви са жизнените им вектори, от които ще зависи бъдещето на нашата Родина, на Църквата и като цяло – на човешкия род. Ако младите поколения проумеят най-главното, че животът трябва да се изживява достойно, то светът ще бъде спасен“, каза той.
След края на церемонията митрополитът засади дърво в парка на Училището, каквато е традицията за носителите на почетното звание.