Моторен катер „Асен“ – с бордови номер 422, влезе официално в състава на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ навръх 143-годишнината от създаването на флотската Алма матер.
„Това е още една крачка в развитието на способностите на Училището за извършване на научни изследвания и осигуряване на адекватна подготовка за обучение на нашите курсанти в управлението на кораби и катери“, посочи на церемонията на Морска гара началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той припомни, че бившият катер „Номад“ е един от старите партньори в научните изследвания на ВВМУ. „Многократно сме работили заедно, изпълнявайки с него задачи в различни научни проекти“, каза началникът.
Катерът, който вече носи името „Асен“, е придобит по проект „Евроструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания“, съгласно договор от септември 2023 г., съобщи капитан II ранг проф. Ивайло Бакалов, който представи основните му характеристики и способности.
Катерът е построен в периода 2006 – 2009 г. във Варна, с бруто тонаж 39,8. Дълъг е 19,7 метра; широчината му е 5,19 метра, височината – 2,8 метра. Разполага с два дизелови двигателя с мощност общо 350 киловата.
Кръстница на плавателния съд стана д-р Росица Врабевска. Катерът бе осветен лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.