По време на осигуряване на научен проект по набиране на геоложки проби в района на залива False bay и нос Бърнард пойнт на о. Ливингстън, учените геолози Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов съобщават на борда на научноизследователския кораб (НИК) „Св. св. Кирил и Методий“ за намерени на брега метални и композитни фрагменти и отломки.
Същите, заедно с геоложките проби, са качени от тях на борда на НИК 421 и предоставени на неговия екипаж.
След проведен оглед и проучване на отломките на борда на кораба, се достига до предположение, че те са част от конструкцията на военен самолет.
На базата на историческа справка за самолетни инциденти в района на Антарктика е установено, че Чилийските ВВС губят транспортен самолет С-130 – „Херкулес“, през 2019 г. в района на пролива Дрейк, при полет от Пунта Аренас към о. Кинг Джордж (Южни Шетландски острови).
Командването на НИК 421 установява комуникация с представител на Антарктическото въздушно командване на Чилийските ВВС, който проявява интерес към намерените отломки и изисква при възможност същите да бъдат предадени във военната им полярна база „Фрей“, намираща се на о. Кинг Джордж (25 май).
Намерените отломки и точните координати на позициите на откриването им ще бъдат предадени в чилийската военна база на о. Кинг Джордж, по време на престоя на кораба в района на залива Максуел на 31 януари и 1 февруари 2024 г.