Основателят на космическата компания EnduroSat – Райчо Райчев, изнесе публична лекция във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.  В лекцията „Космос: днес и утре“ Райчев разказа как се прави Космос в България, как EnduroSat допринася за демократизацията на Космоса, какви са плановете за развитие на компанията, как човечеството и бизнеса печели от отварянето на Космоса за частни компании, как Космоса и космическите технологии влияят на всеки аспект от съвременния човешки живот.

„Космосът в момента е една от най-важните индустрии за съществуването на модерната ни цивилизация. Всеки тип данни, които са необходими за икономическите сектори на Земята, се доставят изцяло от Космоса“, посочи основателят на EnduroSat, който преди дни спечели и класацията „Мъж на годината“ за 2023 г.

EnduroSat е компания, разработваща сателити, които летят в орбита и осигуряват достъпна сателитна връзка с множество приложения. Мечтата на комапнията е да прави Космоса все по-достъпен. В началото на 2023 г. тя изстреля свой сателит на борда на ракетата Falcon-9 на SpaceX. В момента EnduroSat е една от най-бързо развиващите се комании в Европа и има над 130 клиенти по целия свят.

В началото на 2024 г.  компанията откри най-голямата лаборатория за космически изследвания в България в Морско училище. Заедно с EnduroSat тази есен Военноморското училище стартира и нова магистърска програма „Космическо инженерство и технологии“, в която ще преподават международно признати учени в сферата на космическите науки.

След края на публичната лекция началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, подари на Райчо Райчев официалния плакет на флотската Алма матер и обяви, че предстоят и други инициативи между EnduroSat и ВВМУ.

Сред гостите бе и певицата Керана.