НИК 421 достигна най-южния град на планетата

Home/2023, 421, Важно, Новини/НИК 421 достигна най-южния град на планетата

НИК 421 достигна най-южния град на планетата

НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“ премина през канала Бийгъл и на 28 декември 2023 г. в 3:00 часа местно време застана на рейд пред пристанището на най-южния град на планетата – Ушуая в Аржентина.
Командирът на военния научноизледователски кораб – к-н II ранг Николай Данаилов,  проведе официална работна среща с Андрес Дачари – Главен секретар за Малвините, Антарктида, Южните Атлантически острови и международни въпроси за провинция Огнена земя (Tierra del Fuego), и Нестор Рубен Гонзалес – представител на Съвместното Антарктическо командване на Въоръжените сили на Аржентина (COCOANTAR).
Домакините изразиха радостта си, че имат възможността да посрещнат за пръв път българския военен научноизследователски кораб в Ушуая. Андрес Дачири изрази надежда, НИК да продължи да използва пристанището като отправна точка за достигане до Антарктика.
На срещата бяха обсъдени възможностите за заставане на НИК 421 в пристанището и използването му за логистично снабдяване. Командирът на кораба благодари за подкрепата от аржентинска страна за приема в Ушуая.
Андрес Дачари поднесе пожелания за Коледа и настъпващата нова година към к-н II ранг Данаилов и екипажа на НИК.
В късния следобед след пристигането в Ушуая, на борда на кораба беше качена и първата група участници в 32-та Българска антарктическа експедиция.
Транспортирането на групата бе извършено с корабните лодки от кей на пристанището до кораба. След настаняването на научните работници и логистиците, на същите бе проведен първоначален инструктаж по мерки за безопасност и запознаване с основните правила за битуване на кораба.
Очаква се при благоприятни хидрометеорологични условия “Св. св. Кирил и Методий” да застане на кея в пристанище Ушуая следобед на 30 декември и да остане там в следващите 24 часа. На 31 декември следобед ще се снеме и ще започне преход към Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ на о. Ливингстън.
По време на престоя си на кея, на кораба ще бъдат натоварени материални запаси за осигуряване на оперативните дейности на Българската антарктическа програма в Антарктика.
By | 2023-12-29T18:52:24+00:00 декември 29th, 2023|2023, 421, Важно, Новини|0 Comments

About the Author: