Първокурсник ще участва в най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България

Home/2021, Новини/Първокурсник ще участва в най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България

Първокурсник ще участва в най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България

Антон Атанасов е един от 20-те младежи, избрани да участват в най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България – Space Challenges ВООТСАМР. Обучението ще се води от експерти от НАСА, Масачузетски технологичен институт (MIT), Станфорд и Харвард, Европейската космическа агенция, Виенския университет.

Студентът, първокурсник от специалност „Киберсигурност“ от ВВМУ, е избран в конкуренция с десетки младежи от страната, кандидатствали за космическото обучение. Антон Атанасов идва в Морско училище от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна, в последните две години работи заедно с екипа на Студентското космическо общество на Морско училище по проекти на НАСА и Европейската космическа агенция.

Главен организатор и спонсор на космическото обучение е българската космическа компания EnduroSat, която е основен партньор на програмата. Българската космическа компания EnduroSat инвестира близо 4,2 млн. лв. в нови лаборатории за тестване на спътници.

Космическата компания „Ендуросат“ предостави на ВВМУ „Никола Вапцаров“ през 2019 г. комплект от апаратура за обучение за комуникация със спътници.

Едномесечната инициатива е насочена изцяло към практическо космическо образование и събира на едно място над 20 експерти от космически агенции, водещи университети и компании от цял свят. Младежите, успешно преминали първоначалния подбор, ще участват в единствената на Балканите практическа програма за космически науки, посветена на космическото инженерство и технологиите.

Изключително развълнуван съм да имаме възможност да приветстваме в България експерти от водещи космически агенции, университети и компании. В рамките на Space Challenges BOOTCAMP кадетите (б.а. – така наричаме избраните участници) ще имат възможността да придобият своя първи практически опит в космическия сектор. Космосът никога не е бил толкова близо“ – казва Райчо Райчев, основател и изпълнителен директор на EnduroSat и Space Challenges.

By | 2021-08-17T06:03:12+00:00 август 12th, 2021|2021, Новини|0 Comments

About the Author: