Астрономическият екип на Военноморско училище с нови открития

Home/2020, Новини, Събития/Астрономическият екип на Военноморско училище с нови открития

Астрономическият екип на Военноморско училище с нови открития

Успешно завърши участието на Астрономическия екип на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в Националната наблюдателна кампания в рамките на Международната наблюдателна кампания на НАСА за търсене на нови астероиди. Всяка година, през пролетта и есента, Международният консорциум от университети и обсерватории на НАСА дава възможност на български студенти и ученици да работят в самостоятелна Българска наблюдателна кампания, част от Международната наблюдателна кампания. Национален координатор на българските научноизследователски кампании  е доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и планетариум на ВВМУ „Никола Вапцаров“.

Тази година студентите Асен Асенов, трети курс, спец. КСУ, и Освалдо Андраде, първи курс, спец. „Корабоводене“, от Морско училище работиха заедно с ученици от Математическата гимназия – Варна, и Шуменската езикова гимназия. Традиционно голяма част от учениците, с които работи астрономическият екип на Морското училище, продължават своето обучение във ВВМУ „Никола Вапцаров“ – Варна.

От 14 април до 12 май 2020 г. младежите обработваха астрономически изображения, правени от големи телескопи от целия свят. Българските участници уточниха орбитите на над 500 астероида и откриха 11 нови астероида. Новите обекти се намират в астероидния пояс, намиращ се между Марс и Юпитер. Това са предварителни открития, предстоят допълнителни наблюдения на тези обекти, за да може да се определят точните им орбитни елементи. След уточняването на орбитите на новите астероиди, Комисията за даване на имена на астрономически обекти на Международния астрономически съюз ще предостави възможността на откривателите да дадат имена на новооткритите астероиди. Това са реални открития на нови тела в Слънчевата система.

Астрономическият екип на Морското училище продължава своята работа и в текущата нова Международна наблюдателна кампания на НАСА.

By | 2020-05-21T10:00:35+00:00 май 21st, 2020|2020, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: