Морско училище отбеляза 60 години от създаването на специалност „Корабостроене“

Home/2019, Новини, Посещения, Празници, Събития/Морско училище отбеляза 60 години от създаването на специалност „Корабостроене“

Морско училище отбеляза 60 години от създаването на специалност „Корабостроене“

60 години от създаването на специалността „Корабостроене“ бяха отбелязани на 11 октомври 2019 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. На тържествената церемония присъстваха представители на първия випуск от специалност „Корабостроене“ (1959 – 1964), заместник-началникът по учебната и научна част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов, капитан I ранг доц. д-р Христо Христов – декан на Факултет „Инженерен“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, и преподаватели. На мероприятието бяха и роднини на капитан III ранг Неделчо Великов – човека, разработил учебния план за първия випуск корабостроители.

Церемонията бе открита от зам.-началника на Училището, който изнесе доклад „60 години от откриването на специалността „Корабостроене“.

Специалността „Корабостроене“ е разкрита през 1959 г. с постановление на Министерския съвет, заради необходимостта от интензивно развитие на корабостроенето в страната и осигуряването му с компетентни инженерни кадри. Срокът на обучение е 4 години и 9 месеца. Завършилите тази специалност получават квалификация „инженер корабостроител“ за нуждите на гражданското и военното корабостроене и кораборемонт.

Учебният план за първия випуск е разработен в много съкратен срок от ст. лейт. Неделчо Великов – инженер корабоводител, завършил Военноморското инженерно училище в Санкт Петербург. Заради липсата на традиции в обучението на тази специалност у нас, във ВВМУ като преподаватели са били привлечени цивилни – водещи специалисти в областта на проектирането, строителството и кораборемонта, завършили в България и чужбина.

Обучението по специалност „Корабостроене“ във ВВМУ продължава в периода 1959 – 1967 г., със завършили 4 випуска с 92-ма инж. корабостроители и 3 випуска с 56 инж. механици. Тези кадри са очаквани с нетърпение в производствените проектантски звена на отрасъла през онези години. За кратък период от време те стават ръководители и водещи специалисти в управлението и производствения сектор на корабостроенето; в проектантската и научноизследователската дейност; в автоматизацията на процесите по проектиране и производство и др.

By | 2019-11-29T13:27:52+00:00 октомври 12th, 2019|2019, Новини, Посещения, Празници, Събития|0 Comments

About the Author: